Az Edutus Főiskola külhoni magyar mesterképzős és doktorandusz hallgatókat támogató tehetséggondozó programja, a Collegium Talentum az ötödik tanévét kezdte meg 2015 októberében.

A szemeszter első hónapja a féléves munkatervek összeállításával és a tutorokkal folyó személyes egyeztetésekkel, az egyéni előrehaladási vállalások felelős megbeszélésével telt.

November második hétvégéjére a 32 új kollégistából álló elsős évfolyamot hívtuk meg Budapestre, az Edutus Rendezvényházba. Hagyományosan, az első őszi találkozás alkalmával köszöntöttük az elsősöket a november 14-i ünnepélyes évnyitón. A rendezvényen Dr. Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd   dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a Szent István Egyetem rector emeritusa A felsőoktatási tehetségtámogatás Magyarországon és ennek határon túli aspektusai című előadásával nyitotta meg  a kollégiumi tanévet. A volt kollégisták nevében a Hazaszeretet Príma díj 2015 nyertese, Székely Tünde politológus, a RODOSZ (Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetsége) elnöke beszélt a külhoni fiatal értelmiség felelősségéről. Az ünnepi beszédek után tette le a 32 határon túli fiatal a kollégiumi fogadalmat.

Az évnyitón a Collegium Talentum Igazgatótanácsának tagjai is jelen voltak, valamint a Lánchíd Rádió és a 24 Óra napilap az országos helyi lapokban megjelenő rovatában tudósított az eseményről.

Az évnyitó után szintén egy volt kollégista, dr. Jankó Viktor pozsonyi gyermekorvos, a CT Okosság Príma Díj 2015 nyertese tartott egy szórakoztató, ám tanulságos előadást a gének és a tehetség kapcsolatáról, illetve arról is, ki tekinthető genetikailag magyarnak a Kárpát-medencében, illetve mit kell tenni, hogy a ráncokat elkerüljük. Előadása a tudományos ismeretterjesztés fontosságán túl arra volt jó példa, hogy az új kollégisták megtapasztalják, milyen szintre juthat el egy CT által támogatott tehetséges pályakezdő fiatal és milyen minőséget várunk el tőlük a saját tudományterületük ismeretében. Ezt követően kultúrtörténeti és nemzettudat erősítési programmal zárult a nap. A Szent István Bazilikában Kovács Gergely történész, posztulátor, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője kalauzolta a kollégistákat a Szent Jobbtól Boldog IV. Károly király bordacsont-ereklyéjén át a „szent balig”, azaz a világ legismertebb magyarjának, Puskás Ferencnek a sírjáig.

A képzés első napján dr. Kandikó József, a Collegium Talentum elnöke a féléves munkatervekről tartott személyenkénti konzultációt a fiatalokkal, majd általános tájékoztatást következett a működési szabályokról és a hároméves elvárásokról. Közösség – érték címmel az oktatási igazgató vezetésével „csapatépítő ismerkedés” zajlott szintén az első nap estéig.

A képzés harmadik napján az idén tavasszal nyílt Parlamenti Látogatóközponttal ismerkedtek meg a kollégisták. Megtekintették az Országgyűlési Múzeum kiállítását a törvényhozás történetéről vezetéssel. Nagy érdeklődést váltott ki a saját kézjegy megjelenítésének lehetősége egy reformkori kéziraton. A modern technika alkalmazása a kiállításban lehetővé tette, hogy sokan elküldhessék maguknak az aláírt újkori oklevelet e-mailen.

A képzés írásos értékeléssel zárult. A képzés egyes elemeinek tartalmát tízes skálán 8-9,4 közötti átlagpontokkal, azaz a jó és a nagyon jó kategóriával jutalmazták az elsős kollégisták, míg a szervezettségét és a lebonyolítását 8,83, illetve 9,57 átlagpontokkal.

B. Varga Judit

2013 © COLLEGIUM TALENTUM