Február 3-án  33 határon túli fiatal részvételével kezdjük meg a harmadik téli akadémiát a közös nemzeti örökségünk további megismerése és a tudományos kapcsolataink bővítése céljából. Ezúttal az anyaország déli településeit, a Mecsek szívét Pécset látogatjuk meg, ahol a Pécsi Tudományegyetem  legújabb kutatási eredményeivel és Tudásközpontjával ismerkedünk meg. Babits Mihály szülővárosát, Szekszárdot is felkeressük és a mohácsi busók felvonulását sem hagyjuk ki.

Bővebben...

Így látták ők…
Válogatás a kollégisták élménybeszámolóiból
Téli Akadémia, 2014. február 23 - március 1.

„A Collegium Talentum nagyszerű lehetőséget nyújt a más területeken élő, de hasonló problémákkal küzdő lelkes fiatalok megismerésében. Mi mindannyian különböző szakterületeken és másfajta módszerekkel, azért dolgozunk, hogy valami maradandót és hasznosat alkossunk. Nagyon megtisztelőnek érzem, hogy részese lehetek. A február 23-28 között megrendezett Téli Akadémián lehetőségünk nyílt az elődeink nyomán végig járni a történelmi Észak-Magyarország egy részét. Bejártuk Hollókő-Selmecbánya–Nyitra-Kolon–Nagyszombat–Pozsony–Győr-Pannonhalma útvonalat és csodaszép helyeket látogattunk meg. Leírhatatlanul meghatott a Kolon-i tájház fogadó bizottsága, a Terike néni nyíltsága és meghatottsága, hogy mennyire sok helyről való magyarok vagyunk. Azt hiszem akkor mindenkinek könnyes lett a szeme a boldogságtól…”  - Czikó Melinda, elsőéves kolozsvári kollégista

Bővebben...

A téli akadémia célja a Collegium Talentum küldetésével összhangban a magyarságtudat erősítése és a múltban politikai kényszerből szétesett nemzetrészek együvé tartozásának tudatosítása volt. Ezért a hat napos programot úgy építettük fel, hogy a délvidéki nagyobb magyar városok nevezetességei mellett a kevésbé ismert, a magyar történelem szempontjából, illetve a szórvány magyarság megismerése érdekében jelentős településeket felkeressük, továbbá a helyi tehetséggondozó oktatási intézmények munkájába is betekintés nyerjünk. Fontos része volt az akadémiának az Újvidéki Egyetem és a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar meglátogatása, és e két intézmény által szervezett előadásokon való részvétel.

Bővebben...

A Collegium Talentum 2012. évi programjának megfelelően, szeptember 2-8. között került megszervezésre az Őszi Akadémia, melynek a házigazdája a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ volt. A hatnapos programsorozaton felvidéki és erdélyi doktoranduszok vettek részt.
Az Akadémia terve oly módon került összeállításra, hogy a különböző területeken tevékenykedő résztvevők általános érvényű ismereteket szerezhessenek és kompetenciákat fejleszthessenek, ugyanakkor lehetőségük legyen megismerkedni az itt élő magyarság helyzetével, kultúrájával, valamint a vidék természeti és építészeti szépségeivel. A hét folyamán minden nap délelőttönként oktatási programokon vettek részt, délután a környék nevezetességeit látogatták meg.

Bővebben...

2012. június 26- június 30-ig

PROGRAM
Helyszín: Lehár épület – Dunajské nábrežie 13, Komárno, Szlovákia
Kérjük, részvételi szándékát a rendezvény előtt jelezze az alábbi telefonszámon:
00421 915790546

Bővebben...
2013 © COLLEGIUM TALENTUM