Paládi-Kovács Attila akadémikusPaládi-Kovács Attila akadémikus, az MTA I. osztályának elnöke, a Domus Kuratórium elnöke a Collegium Talentum Tudomány Hónapja keretében rendezett szekcióüléséről, 2013. november 22-én:

„Elmondhatom, hogy a Collegium Talentum hat ösztöndíjasának mai beszámolója és az egyes prezentációkat követő élénk eszmecsere mély benyomást tett rám. Azt az előfeltevésemet igazolta, hogy a külhoni magyarság ma is bővelkedik tehetséges fiatalokban. A szomszédos országok mintegy harmincezer magyar anyanyelvű egyetemistája, főiskolása közül kiválogatott kollégisták szorgalommal, a megismerés vágyával fordulnak választott tárgyuk kevéssé kutatott, kevéssé feltárt problémái felé és kutatási ambíciójuk, őszinte kíváncsiságuk máris eredményekkel kecsegtet. Tetszett a magabiztos fellépésük, tetszettek a gondos felkészülésről tanúskodó szemléltető anyagok, a vetítések, a kérdésekre adott higgadt, tömör válaszok. Gratulálok mind a hat mai előadónak. Ezekkel a most mutatott erényekkel, készségekkel meg fogják állni a helyüket az iskolán kívül rendezett szakmai konferenciákon, a magyarországi és nemzetközi akadémiai fórumokon is. Nincs bennem semmi kétség a Collegium Talentum ösztöndíjasok, leendő kollégáink további sikeres előmenetelét illetően.

Külön öröm a mai ülésen szereplő előadók szakterületeinek változatos összetétele, az általuk választott diszciplínák széles spektruma, hiszen ma délelőtt a matematika, a biológia, a történelem és jogtudomány, a műszaki és orvosi tudományok egy-egy leendő művelője, szakértője adott betekintést az őt foglalkoztató kutatási problematikába. Bölcsészként, etnográfusként is fontosnak tartom a korábbi egyoldalúságok oldását, az élet- és természettudományok további térnyerését a külhoni magyar tudományosságban. …

Nem ismerek jobb befektetést a kiváló, ambiciózus fiatalok támogatásánál…

2013 © COLLEGIUM TALENTUM